Over restaurant Akropolis

Kalosórisma, welkom!
Grieks Restaurant Akropolis Voorschoten 14f5
Grieks Restaurant Akropolis Voorschoten
Grieks Restaurant Akropolis Voorschoten

Traditioneel Grieks restaurant

Akropolis is een traditioneel Grieks restaurant dat al sinds 2013 bestaat. Op de kaart staan Griekse specialiteiten en gerechten uit Volos. We maken gebruik van pure ingrediënten en staan bekend om een breed scala aan gerechten met verfijnde smaken.

Familie Theocharis

Evaggelos Theocharis is de kok van de zaak. Hij brengt samen met zijn vrouw Stefanie Theocharis de Griekse keuken dichter bij. Hun zoon Stavros Theocharis is jurist op het gebied van Europees recht, is aan de Universiteit van Leiden afgestudeerd. Hij staat vaak in de zaak om zijn ouders te ondersteunen.

Evaggelos en Stefanie hadden een viswinkel in Volos en op het Griekse eiland Skiathos.

Evaggelos en Stefanie Theocharis van Grieks Restaurant Akropolis in Voorschoten

Volos

De roots van de familie Theocharis liggen in Volos aan de Pagasetische Golf in de Egeïsche Zee en de voet van de berg Pelion (het land van de kentauren). Er zijn prachtige stranden en op de berg Pelion kun je in de winter skiën. Het is de stad van ons hart, waar we met plezier onze vakantiedagen doorbrengen.

Volos is  de 6e grootste Griekse stad in het oosten van het vasteland, halverwege Athene en Thessaloniki. Het staat in de Griekse mythologie bekend om om het verhaal van Kentaurus (half paard half mens) en om het Griekse schip Argo met zijn bemanningsleden de Argonautes.

Volos heeft een van de belangrijkste commerciële havensteden van Griekenland. De stad heeft veerverbindingen met de nabijgelegen drie Sporaden Skiathos, Skopelos en Alonissos.

Griekse gastvrijheid: filoxenia

Gastvrijheid, filoxenia (φιλοξενία) in het Grieks, is bij de Grieken als een natuurlijke eigenschap aanwezig. Filoxenia is een samenvoeging van filos dat vriend betekent en xénos dat vreemde betekent.

De Grieken zijn openhartig en staan klaar voor ieder die bij hen aanklopt. Steeds is er een tafel vol met eten en is er een plek om te blijven slapen. Of je nu een vreemde of een bekende bent, dat maakt niets uit. Zij geven hun laatste stuiver nog weg zonder hier iets voor terug te verwachten.

Deze gastvrijheid vindt zijn oorsprong in het mythische verhaal Philemon en Baucis, een oud echtpaar dat op een dag bezoek krijgt van twee vreemdelingen. Ondanks hun armoede ontvangen ze de gasten met open armen (xenia, de Griekse gastvrijheid) en zetten hen een heerlijk maal voor.

Uit dankbaarheid voor de gastvrije ontvangst, die de rest van het dorp niet heeft aangeboden, nemen de goden hun gastheer en -vrouw mee naar de heuvel. Vervolgens wordt het hele dorp, behalve de hut van Philemon en Baucis, overspoeld door een zondvloed.

Philemon Baucis Zeus en Hermes by Adam Elsheimer 1600

Grieks restaurant Akropolis ligt in Voorschoten, tussen Wassenaar, Leiden en Voorburg.  Geniet van de authentieke Griekse keuken op een steenworp van het centrum van Voorschoten en watersportcentrum Vlietland.

Grieks restaurant Akropolis

Leidseweg 44
2251 LC Voorschoten

Openingstijden

Vakanties
7 juni 2023 Gesloten
5 juli 2023 Gesloten
Openingstijden
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag 17:00 – 22:00
Donderdag 17:00 – 22:00
Vrijdag 17:00 – 22:00
Zaterdag 17:00 – 22:00
Zondag 17:00 – 22:00

Op feestdagen zijn wij ook op maandag en dinsdag geopend.

Live muziek
Op 25 juni, 22 oktober en 10 december 2023 speelt de Griekse muzikant Andreas Evangelou in Grieks restaurant Akropolis!

Vakantiesluiting
30-08-2023 t/m 28-09-2023
31-12-2023 t/m 11-01-2024

Andreas Evangelou

Live muziek op 25 juni

Op 25 juni speelt de Griekse muzikant Andreas Evangelou in Restaurant Akropolis! Hij bespeelt de bazouki en een keyboard waarmee hij een veelzijdig repertoire kan spelen. Hij speelt alle Griekse stijlen van klassiek tot modern o.a. Giannis Parios, Charis Alexiou, Stratos Dionysou, Glykeria, Manos Lazois, Makis Theodorakis en vele anderen. Hij wisselt Griekse songs af met Europese songs en zal u een onvergetelijke avond bezorgen.

 

Reserveren

 

Volgende data: 22 oktober en 10 december 2023

 

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This